FreeBSD 8.2 och SUNblade100

Hej,

Jag planerar att använda denna blogsida för att dokumentera lite hobby projekt, prata lite om operativsystem  och kanske nångång för att göra lite reklam.

Vem är jag ?

Jag heter Lars Tunkrans  och har ägnat 30 år av arbetsliv åt att designa, leverera, installera och driftsätta  data miljöer.

FreeBSD på  SPARC

Fick ärva  två stycken   9 år gamla  SunBlade 100  workstations  förra helgen.  Dessa gamla SPARC workstations är inga fartmonster men har en intressant egenskap, de användes som port-plattform för att få FreeBSD att fungera på SPARC processorer och är en av de få sparcmaskiner som har ett inbyggt  ATI MACH64  grafik kort som det faktiskt finns en drivrutin till i FreeBSD.  Jag ägde en Sunblade 100  i början på 2000-talet men bytte in den mot  en Sunblade 1500  ungerfär 2004. Hursomhelst så hittade jag det gamla  Creative 128  ljudkortet  som den förra maskinen hade haft och det fungerade fortfarande, fantstiskt. När jag hade en sån här maskin för nästan 10 år sedan fanns det inte möjlighet att köra något annat än Solaris 8  på den så nu ville jag prova FreeBSD.

Det går långsamt framåt nu .  Jag har  kört en ”buildkernel”  en ”buildworld”  och kompilerat upp Xorg  7.5.1   Om någon dag  är  Gnome 2.32  färdig kompilerat ……             Ni undrar säkert var det är för mening med att kompilera ett Operativsystem  från början?   Svaret är väl att  man gör det därför att det är möjligt ,  och för att det är resan som är målet på något sätt.

Du kan hitta  distributions media  för FreeBSD  här

ftp://ftp.se.freebsd.org/pub/FreeBSD/

http://www.se.freebsd.org

 

Om Lars Tunkrans

I was born in Gothenburg/Sweden at the very end of the 1950:ties Moved to Stockholm 1983 looking for a serious computer job and got one. Worked with pre-PC microcomputers in the 1980:ties. Then UNIX for the last 20 years. Lately VIrtualisation seems to be what we all tinker with.
Det här inlägget postades i OpenSource Operativsystem och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera